Blog: Bittere pillen (over Fagron)

Wat geleerd kan worden uit de gekeerde kansen van farmabedrijf Fagron

Fagron is een beursgenoteerde toeleverancier van farmaceutische grondstoffen en zogenoemde apothekersbereidingen – dat zijn geneesmiddelen als zalven en crèmes, die niet geschikt zijn voor bulkproductie door grotere farmabedrijven;  verder maakt het ook steriele producten, zoals kant- en klare injecties voor ziekenhuizen. Er werken ruim 3000 werknemers bij de onderneming.

Er zijn wat bittere pillen te slikken. In de eerste plaats kampt Fagron in Europa met fors toegenomen concurrentie – en bitter is het vooral dat deze komt door ex-Fagronners die het klappen van de zweep kennen.

“Het aanbod van medicijnen de laatste jaren teruggebracht van bijna 8000 naar 4000. Een aantrekkelijke en uitnodigende niche. Mooie kansen, waar Fagron goed op voorsorteert.”

In de tweede plaats heeft Fagron het moeilijk in Zuid-Amerika waar een afnemende vraag tot een prijzenslag leidde – en om marktaandeel te behouden, moet je mee… au! En, ten derde, productieproblemen in de VS. Dat alles drukte de operationele marge van meer dan 22% in 2020 naar bijna 19% in 2022. Dat is even slikken.

De meest bittere pil was er natuurlijk voor de aandeelhouders van Fagron. Na een all-time high van bijna € 40 (2015) zakte de koers weg naar minder dan € 5 (2016)… Sinds die tijd blijft het ook vér achter bij de index. Om sinds dat dieptepunt langzaam weer een beetje op te klimmen naar € 23 (2020) en weer wat weg te zakken naar minder dan € 17 ultimo 2023. Toch is er hoop.

En die is weer gebaseerd op bittere pillen uit het farmalandschap. Ten eerste heeft Fagron flink kunnen profiteren van de toegenomen (en nog steeds toenemende) tekorten aan geneesmiddelen in Nederland door vaker zelf moeilijk leverbare medicijnen te produceren.

Volgens apothekersorganisatie KNMP waren er in 2022 ca. 1500 geneesmiddelen gedurende twee weken of langer niet leverbaar. (een toename van 50% vergeleken met een jaar eerder). Ook verder in Europa neemt dit toe.

En, ten tweede, farmabedrijven halen medicijnen met lage omzetcijfers van de markt, omdat de prijzen van deze middelen teveel onder druk staan – zo is het aanbod van medicijnen de laatste jaren teruggebracht van bijna 8000 naar 4000. Een aantrekkelijke en uitnodigende niche. Mooie kansen, waar Fagron goed op voorsorteert. Daarbij zijn de productieproblemen in de VS geadresseerd. En neemt Fagron vast een voorschot op consolidatie in de sector met nieuw aangekochte dochterondernemingen.

Dit alles resulteert in een toenemende omzetgroei – de verwachting voor 2023 is een omzet van meer dan € 750m (een groei van ca. 10% ten opzichte van 2022).

Voeg daarbij de niet-autonome groei (zo nam Fagron het Hongaarse Parma Product over) en nieuwe markten (bv. medicijnen voor dieren) en er lijkt een mooie tijd in het verschiet te liggen.
Dit wordt, niet in de laatste plaats, versterkt door de komst van de Duitse activistische aandeelhouder AOC – Active Ownership Capital, het investeringsbedrijf van Klaus Rohrig, die track record opbouwde als harde activist bij Elliott. En eerder actief was in de farmasector – bij het Duitse Stada Arzneimittel (waar de topman vlotjes het veld moest ruimen…).

Voor beleggers goed nieuws – de meeste analisten adviseren ‘kopen’, of om in de juiste termen te blijven ‘Een positieve injectie…’

Gepubliceerd op FM.nl 12 januari 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *