Goed Bestuur & Toezicht – 2022/2

In gesprek met de auteurs EXIT FANTOOMTROTS

Door: Adriaan Schoch, Herman Hudepol en Petri Ykema-Weinen.

Leen Paape en Leo van de Voort schreven samen Exit fantoomtrots. Een boek over – met name – beursgenoteerde ondernemingen. We spreken met ze over hun boosheid, over het niet goed functioneren van bestuur en toezicht wat leidt tot ongewenste overnames en zelfs teloorgang van organisaties, over het sterke appél dat zij doen op meer activistische governance. En over het belang van stakeholder- én shareholder value, en het als bestuurder tijdig je comfortabele positie ter discussie durven stellen.

(Klik op afbeelding om hele interview te lezen)

Publicatie: Goed Bestuur & Toezicht – 2022/2 April – Juni


Exit Fantoomtrots

Leen Paape, Leo van de Voort

4C Governance en meervoudige waarderealisatie

Fantoomtrots is een verschijnsel dat zich kan voordoen kort voor of na een vijandelijke overname van een bedrijf. Een soort trots, een Oranjegevoel, op bedrijven die de laatste decennia van de beurs zijn gehaald, vaak door buitenlandse ‘barbaren en sprinkhanen’. Wie kent nog bedrijven als VendexKBB, Frans Maas, Nedlloyd, USG People, Ten Cate, Corio, Ballast Nedam, Grontmij, Imtech, TNT Express, Nutreco? Enzovoort.

Leen Paape en Leo van de Voort zijn van mening dat bedrijven het over zichzelf afroepen wanneer zij van de beurs worden gehaald. Ze zien luiheid en zelfgenoegzaamheid bij bestuurders en toezichthouders, die ten koste gaan van prestaties, medewerkers, organisatie en maatschappij. Het kan anders; want bestuurders die de ultieme beschermingsconstructie in stelling weten te brengen van het realiseren van een hoge waardering van het aandeel via meervoudige waarderealisatie houden ‘jagers en barbaren’ buiten de deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *