Castagna's Cappuccino Corner

De Big Bizar…

Hoe lang kun (en mag) je een doodsstrijd rekken?!
Voormalig moederbedrijf Mirage Retail Group (van o.a. Blokker en BCC) verkocht Big Bazar eind 2021 aan de Friese opkoper Heerke Kooistra. Dat idee zal toch niet uit weelde geboren zijn? Michiel Witteveen, CEO van Mirage Retail Group is goed, en zeker niet gek…
Inmiddels dreigt Big Bazar kopje onder te gaan – niet in de golven van riante kasstromen, maar in de woelige baren van faillissementsaanvragen.
Vele filialen verkeren in acute financiele problemen.
Voor schuldeisers (leveranciers, verhuurders, ed.) wordt de situatie steeds nijpender.
Eerst werden zij buitenspel gezet door de rechtbank Leeuwarden voor een afkoelingsperiode – wat een faillissementsaanvraag voor de rechtbank Amsterdam in de weg stond.
Dan werd ook nog eens het personeel te laat betaald.
Zonder nieuw kapitaal wordt het ‘heel moeilijk of bijna onmogelijk’ voor Big Bazar, gaf Heerke Kooistra toe. Zicht is daar dan ook niet wezenlijk op.
Een tweede afkoelingsperiode werd dan ook (4 september) afgewezen.
Ok, afwikkelen dus.
Oh nee – de ondernemingsraad heeft gevraagd een herstructureringsdeskundige aan te stellen. Om een akkoord tussen schuldeisers en Big Bazar te bereiken. Dat is (5 september) toegewezen.
Er is nauwelijks geld in kas, er is geen reëel zicht op financiering en de begroting mist elke onderbouwing. Hallo!

Schuldeisers (ondernemers) als het recht niet (op tijd) voor jullie zorgt, dan moet je het zelf voortaan doen: vooruitbetalingen van de huur (3-6 maanden in escrow) eisen, regres op de inventaris en voorraden (alle assets) van het verhuurde pand (met maandelijkse voorraad updates), conversierecht van vorderingen op aandelen van de oprichters/eigenaren, etc.

Zombiebedrijven… – we hebben behoefte aan ghostbusters!

The Cappuccino King

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *