Castagna's Cappuccino Corner

Bezweringsleegte

Bezweren is letterlijk een bovennatuurlijke macht uitoefenen door iets voor te lezen, vaak uit een heilig geschrift, of door het lezen van bezweringsspreuken, waardoor boze geesten verdreven worden. Het is ook vaak een stellige belofte, die men lang niet altijd (lees: meestal niet) waar kan maken.
Eigenlijk is het geëtaleerde onmacht die krachtdadigheid moet uitstralen.

Op lokaal niveau zagen we onlangs in Den Haag onderling rellende Eritreeërs. Toen de politie tussenbeide wilde komen, keerden de relschoppers zich gezamenlijk tegen de politie – daarbij vielen aan de zijde van de ordehandhavers zeker vier gewonden. En ook overigens was er zeer aanzienlijke schade. En dan de bezweringen. Algemeen commandant van Vulpen: ‘(…) dit is onacceptabel’. Burgemeester van Zaanen: ‘(…) afschuwelijk en onacceptabel’. Justitieminister Yeşilgöz: ‘compleet onacceptabel’.
En dan? 

Op landelijk niveau bij de zowat overal frequent opduikende rellen in het voetbal. Elkaar de tent uitvechtende supporters, het afsteken van vuurwerk, het op het veld gooien van aanstekers tot tennisballen en bekers bier, het opwachten van spelersbussen – en telkens is het bezwerende commentaar: ‘dit moet stoppen’, ‘volstrekt onaanvaardbaar’, ‘onacceptabel gedrag’, ‘de maat is wel vol’, etc.
Van voetbalbestuurder tot minister(s), burgemeesters, politiechefs, bobo’s, etc. Ze buitelen kortstondig over elkaar heen – tot het volgende incident. En zo door.
En dan?

Op wereldschaal bij de dood van Alexei Navalny in februari 2024 haastte iedereen ‘van enig gewicht’ zich in grote bewoordingen uit te spreken tegen het ‘regime van Poetin’ en hem cs. verantwoordelijk te houden voor het overlijden van deze moedige oppositieleider. ‘We will spare no efforts to hold the Russian political leadership and authorities to account’, aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. En de secretaris-generaal van de UN, Antonio Guterres said he was shocked and urged a ‘full, credible and transparent investigation’.
En dan?

‘God is de eenzaamheid van mensen.’, stelde Jean-Paul Sartre. Zo moeten al die holle frasen de eenzaamheid van onze politici cs. zijn.
Ooit moeten zij toch in een spiegel kijken. En dan denken: ‘volstrekt onacceptabel geweest’.
En dan?
Een grenzeloze ruimte van leegte.

The Cappuccino King

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *